Последни

Над 140 хил. македонци имат българско гражданство, 25 хил. чакат

Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство по произход, а 25 000 са подали молби за такова. С това, македонските граждани, получили българско гражданство, стават над 140 000, а ако смятаме и чакащите, вероятно са около 200 000. Това са почти 10% от жителите на РСМ, близо 20% от тези, които не са албанци, власи, турци, роми или сърби.

Това съобщи евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев, информира БГНЕС.

“Всички тези хора са станали български граждани на базата на две ключови обстоятелства. Първото е, че са доказали, че техните баби и дядовци са били етнически българи. Второто е, че са декларирали изрично, че се чувстват самите те българи. Навярно сред тези 200 000 български граждани има някои, които не са искрени в своите български чувства. Взели са български документи за да могат да се радват на предимствата на българския европейски пасош, издаден от иначе омразната за тях “Татаро-Бугария”.

Направили са го от опортюнизъм, защото такива са “околностите” както би казал свръхреалистът и президент – г-н Пендаровски. Тези “опортюнисти”, са излъгали като са попълнили неверни декларации, че се чувстват българи”, написа още Коваче и подчерта: Тези лица трябва да понесат своята правна отговорност в България, а и срама в Македония, че са де факто предатели на сегашната официална доктрина, че нямат “нищо общо со бугарите”.

“От мои лични наблюдения обаче, има много повече хора които правят точно обратното – именно защото са опортюнисти и реалисти не могат явно да си признаят в РСМ, че имат българско гражданство. Те съзнават много добре, че да бъдеш българин в Македония все още е тежък товар, а дори и присъда, която ти затваря вратите за кариерно, обществено и политическо развитие.

Проверка по рама

Реалисти са и за да прикрият връзката си с майка България и декларираната от самите тях българска идентичност, някои от тях дори бълват публично, най-яростната антибългарска реторика и пропаганда. Познавам такива лично – има сегашни и бивши политици, и леви и десни, има неуспели канидат-политици, има висши държавни служители, бизнесмени, журналисти, общественици, има всякакви”, пише още Ковачев.

Не пропускай

Back to top button