9.9 C
София
петък, март 29, 2024

Най-богатите на хром храни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хромът е един от най-необходимите минерали за правилната физиологична функция на тялото. В човешкото тяло, хромът се намира предимно в тривалентна форма (Cr3+). Тази форма е ключова за оптималната функция на инсулина – жизненоважно съединение регулиращо метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, както и абсорбцията на глюкоза от кръвта.

За разлика от макронутриентите, от които се необходими десетки или стотици грамове всеки ден, микронутриенти като хрома изискват приема на 25-35 микрограма дневно. Пълнозърнести храни, яйца, плодове и зеленчуци са добри източници на елемента, но най-големи концентрации на хром има в мидите (около 130 микрограма на 100 грама), бразилските орехи (100 микрограма на 100 грама) и в крушите (27 микрограма на 100 грама).

По принцип малко хора следят за минералния си прием, още по-малко за нивата на приет хром. Това е нормално, понеже металът се набавя от много видове храна за човешкото тяло и така или иначе се абсорбират едва 2-3% от приетия с храната хром, останалия бива отделен с урината. Предозиране с хром се наблюдава изключително рядко.

По-често обаче се наблюдава недостиг на хром в тялото – не поради недостатъчния прием, а поради неправилно хранене. Приемът на големи количества прости захари води до отделяне на огромна част от усвоимия метал в урината, продължителното захранване със системи също може да понижи нивата на хром в кръвта. Сиптомите на хромния дефицит включват нарушен глюкозен толеранс, загуба на тегло и объркване.

Множество изследвания сочат към благоприятно влияние на хранителните добавки с хром спрямо състояния като нарушен глюкозен толеранс, наблюдава се понижаване на кръвната захар и нормализиране на мазнинния баланс, без съпътстващи странични ефекти, дори при двойно завишен дневен прием.

Ето и кои са най-богатите на хром храни:

Проверка по рама

Най-добрият източник на хром са броколите. В половин чаша броколи се съдържат 11 микрограма.

На второ място се нарежда гроздовият сок с цели 8 микрограма в една чаша.

Зърнестите хлябове и житните растения, сиренето, крехките меса, гъбите, аспержите, зеленият фасул, картофите, бананите, ядките и меласата са останалите хранители източници на елемента.Червеното вино и портокаловия сок също спадат в графата „богати на хром“.

Дори и някои подправки като пипер и мащерка, могат да снабдят организма ни с хром.

Прекомерният прием на този елемент също не е препоръчителен. Затова е важно да знаем колко точно ни е необходимо да приемаме и имаме ли нужда от увеличаване на храните, богати на хром, в менюто си.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ