23.8 C
София
петък, март 29, 2024

Най-възрастната европейка, прекарала COVID-19, празнува 117-и рожден ден

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Френска монахиня, за която се смята, че е вторият най-възрастен човек в света и най-възрастният, преживял COVID-19, отпразнува със стил своя 117-ия си рожден ден, разказват от CNN.

Сестра Андре, родена през 1904 г., дала положителна проба за вируса на 16 януари, само няколко седмици преди рожденния си ден, разказва Дейвид Тавела, директор по комуникациите в старческия дом в Тулон, Южна Франция, където живее монахинята.

За щастие жената успява да се пребори с коварната болест и успя да посрещне рождения си ден.

В празничното меню за планирани шампанско и червено вино, любимият ѝ десерт, празнична литургия в нейна чест и други жестове, с които да се отбележи изключителното дълголетие на сестра Андре, преживяла две световни войни и инфекцията с новия коронавирус.

Thanks @drsanjaygupta for sharing this wonderful story with us.#SisterAndré, who’s blind & in a wheelchair, didn’t appear worried, talked about her habits & was concerned about other residents!

Проверка по рама

„Live by faith, hold fast to hope
& and show compassion.“

Happy birthday! pic.twitter.com/wTDBj5X9Hf

— Franziska Caddy (@FranziskaCaddy) February 11, 2021

„Това е голям ден“, каза пред Асошиейтед прес Давид Тавела, мениджър по комуникациите в старческия дом в Тулон, Южна Франция, където живее сестра Андре. „Тя е в страхотна форма. Сутринта я посетих. Наистина е щастлива. Поиска отново да ѝ кажа каква е програмата за деня“.

Wishing Europe’s oldest person, Sister André, a happy 117th birthday this week! She tested positive for Covid-19 a few weeks ago, but has now recovered – how’s that for some good news?https://t.co/7R8KehsQvh

— Dr. Sanjay Gupta (@drsanjaygupta) February 11, 2021

Магазин за Акумулатори

Неколцина от праплеменниците на сестра Андре трябваше да проведат видеоразговор с нея сутринта, а след това епископът на Тулон да отслужи литургия в нейна чест.

„Беше много горда, когато ѝ съобщих. Каза: „Литургия за мен?“, разказа Тавела.

Sister André has lived through the 1918 flu pandemic, two World Wars and “many sad events,” she once said. As Europe’s oldest known person, she turns 117 on Thursday, and has now accomplished another feat: surviving the coronavirus. https://t.co/EkS1od5oxe

— The New York Times (@nytimes) February 11, 2021

В празничното меню е предвидено предястие от гъши дроб, петел с ароматни гъби и любимият десерт на сестра Андре – норвежки омлет, известен още като „печена Аляска“.

Всичко това ще бъде полято с червено вино, защото рожденичката го обича. Това е една от тайните на дълголетието ѝ. „Както и малко шампанско с десерта, защото за 117 години трябва да се вдигне тост“, каза Тавела.

Той добави, че в дома отдавна са се отказали от опитите да подредят 117 свещи върху празничната торта на дълголетницата. „Дори и да направим по-голяма торта и да подредим свещите, не съм сигурен, че ще събере достатъчно сили, за да духне всичките. Ще е нужен пожарогасител“, каза той.

Рожденото име на сестра Андре е Люсил Рандон. От изследователската група, която валидира възрастта на хора, за които се смята, че са над 110 години, я поставят на второ място в света по дълголетие след японката Кане Танака, която е на 118 години.

По-рано тази седмица Тавела съобщи пред медиите, че сестра Андре е дала положителен тест за новия коронавирус в средата на януари, но нямала почти никакви симптоми и така и не разбрала, че е заразена. Прекарването на болестта я превърна в обект в новините и вестникарските заглавия по света.

„Когато целият свят внезапно започна да говори за това, разбрах, че сестра Андре е нещо като олимпийския огън – обикаля света и всеки иска да се докосне до нея, защото носи надежда в този момент“, казва Тавела.

По силата на странно съвпадение, самият Тавела празнува също в четвъртък 43-и рожден ден. „Често се шегуваме с нея, че сме родени в един ден. Никога няма да кажа, че е на 117 години, защото с нея се говори така лесно, независимо от възрастта. Само когато разказва за Първата световна война като за нещо преживяно, осъзнавам, че тя наистина го е преживяла“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ