Последни

Най-големият самолет в света отново полетя (ВИДЕО)

Игра на Богове -Възходът на падението

Stratolaunch Model 351, известен още като Roc, направи своя втори полет. На 29 април той излетя от космодрума Мохаве в Калифорния. Полетът продължи малко повече от три часа. Roc се издигна на височина от четири хиляди метра и достигна скорост от 320 км/ч.

Уникалността на двуфюзелажния Stratolaunch Model 351 е неговият размер. По отношение на размаха на крилата той е несравним – дължината му е 117 метра.

Задвижва се от шест турбореактивни двигателя Pratt & Whitney PW4000. Полезният товар на самолета е 227 000 кг, а излетното тегло е 540 000 кг. Максималният обхват на полета на самолета с пълен товар е 2 200 км.

Roc първоначално е проектиран за въздушни изстрелвания на космически кораби, използващи специални ракети носители. Автор на проекта е Пол Алън, съосновател на Microsoft Corporation, която той основава със своя приятел от гимназията Бил Гейтс през 1975 година.

Пол Алън основава Stratolaunch през 2011 г. с идеята Roc да бъде използван за изстрелване на сателити във въздуха. Но Алън почина през октомври 2018 г., без да види как двукорпусният Roc се отделя от земята.

Самолетът направи първия си полет през април 2019 г. Новите собственици на компанията планират да използват самолета като мобилна платформа за изстрелване на хиперзвукови превозни средства Talon-A, които трябва да летят през 2023 година.

Проверка по рама

Touchdown!! Successful flight tests to round out the day. What a beautiful sight. pic.twitter.com/gdssjvoN8x

— Stratolaunch (@Stratolaunch) April 29, 2021

магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button