28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Най-многобройните демонстрации срещу военния преврат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Мианма днес се провеждат най-многобройните досега демонстрации срещу военния преврат, предаде Асошиейтед прес. Протестни прояви има в градовете Янгон, Мандалай и Найпидау, съобщи БТА.

Специалният докладчик на ООН за ситуацията в Мианма Том Андрюс предупреди, че към Янгон пътуват подкрепления от войници, което може да означава, че има повишен риск от сериозно насилие. „В миналото подобни прехвърляния на войници предхождаха убийства, случаи на изчезвания и масови задържания“, заяви Андрюс късно снощи в изявление, разпространено от Съвета на ООН за човешките права в Женева.

Днешната демонстрация в Янгон изглежда е най-голямата досега в града. Демонстрантите възприеха тактика за блокиране на улици, като спират автомобилите си на пътното платно и се оправдават, че имат проблеми с двигателите. Хиляди хора се включиха в протестните прояви и в Найпидау, сред демонстрантите имаше служители на частни банки и инженери. Те призоваваха за освобождаване на свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи. Демонстранти излязоха и по улиците на Мандалай, където в понеделник силите за сигурност стреляха с гумени куршуми по протестиращи.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ