18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

НАП изплати на фирма COVID-19 помощ от 90 стотинки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Щедра помощ от НАП е получила фирмата „Стелван 2018“. Тя е инкасирала цели 0,9 лв. за борба с последиците от коронакризата по програмата за оборотен капитал, която се финансира с европейски пари, разкри BIRD (Bureau for investigative reporting and data). Този антирекорд подобрява повече от 10 пъти предишния резултат на фирмата „Астрал оптикс“, която получи 10.93 лв. по ПМС 55 за месец май миналата година.

Данните се откриват лесно в системата за следене на коронавирусните субсидии, в която вече са регистрирани 127 974 трансакции по различните програми за подпомагане на бизнеса за справяне с последствията от COVID-19. Общата сума на изплатените (или в ход на изплащане) субсидии, публикувани от различни институции, разпределящи бюджетни и европейски пари (НАП, НОИ, ДФЗ, Агенция по заетостта), надвишава 1,6 милиарда лева.

Последното обновление включва и субсидиите за средни предприятия (субсидии до 150 хил). Вижда се, че някои фирми са получили пари по няколко програми – транспорт, туризъм и др. Пример е чалга студиото „Пайнер“, но също и голямата строителна фирма “Пътстрой”, която се е вписала при „средни предприятия”.

По мярката ПМС 278 (60/40) се появява „Хидрострой“ с по половин милион лв. помощи за 11 и 12/2020. Отново рекордьор са „Мини „Марица изток““ и рудниците, получили милиони за 12/2020. Така държавните рудници ще надхвърлят 56 милиона помощи, които както стана ясно се раздават като бонуси на началството и персонала.

Проверка по рама

Масивни субсидии получават и държавните „Български пощи“ с над 2 милиона за 12/2020. Общо пощите са инкасирали над 17 милиона.

“Добрата новина” от последната седмица е одобрението от ОПИК на субсидия до 10 хил. лв. за над 1600 микро и малки фирми. Те бяха бавени и размотавани с месеци. По тази програма имат да получават пари още няколко хиляди фирми, пишат още от BIRD.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ