26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

На извънредно заседание Общински съвет – Ямбол решава дали ще има референдум срещу 5G

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Общинският  съвет в Ямбол ще гласува на извънредно заседание провеждане на местен референдум срещу 5 G стандарта. Предложението е внесено от 14 общински съветници на 12 февруари. Въпросът е формулиран по следния начин:  „Съгласни ли сте с двугодишен мораториум на изграждането, въвеждането в експлоатация и самата експлоатация на телекомуникационното оборудване, работещо по стандарт 5G на територията на община Ямбол?“.

Веднага след постъпване на предложението беше насрочено и заседание на Комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията. Постъпили са становища по предложението и от кмета на Ямбол, от юрист и от Комисията, съощи кореспондентът на Радио Стара Загора Румяна Стефанова. 

Становището на кмета на община Ямбол е за отхвърляне на искането на общинските съветници, защото според него не е в правомощията на Общински съвет да налага мораториум върху изграждането на определени съоръжения на територията на общината, а ако те представляват опасност за живота и здравето на хората това следвало да се реши на национално ниво чрез законодателна инициатива. Ако това обаче застрашава живота и здравето на жителите на конкретна община, то би трябвало въпросът да бъде решен на национално ниво.

Становището на адв. Женя Каяли е, че е спорно дали въпросът на искания местен референдум е от компетентността на органите за местно самоуправление. Според нея въпросът на искания референдум е незаконосъобразен и затова следва да бъде отказано провеждането му.

Комисията пък отхвърля като незаконно искането, внесено от общинските съветници. Тя има насрочено второ извънредно заседание днес преди провеждането на сесията.

Проверка по рама

Извънредното заседание на Общински съвет ще се проведе от 16,30 ч. Решението според становищата, което е предложено на общинските съветници е за отхвърляне на предложението. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ