16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Никакъв алкохол в Швеция след 20:00 ч.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шведското правителство обяви, че продължава до края на февруари срока на забраната за продажба на алкохол след 20:00 ч. като противоепидемична мярка, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Въпреки продължаването на мярката до края на месеца се предвижда от 1 март ресторантите и баровете да могат да започнат да продават алкохол с два часа повече, до 22:00 ч. Този режим може да остане в сила до 11 април, но може да отпадне и по-рано, ако заболеваемостта намалее. Правителството обаче предупреди, че ако епидемичната обстановка не се подобри или се влоши, срокът на забраната за продажбата на алкохол може да бъде продължен и с още.

Друга нова противоепидемична мярка – която ще влезе в сила от неделя – има за цел да намали броя на пътниците във влаковете и автобусите, пътуващи на дълги разстояния. По направления на по-далеч от 150 км превозвачите няма да имат право да продават повече от половината налични места. Изключение е предвидено за вече закупените билети. Томас Енерут, министър на инфраструктурата, заяви, че тази мярка се очаква да бъде в сила от 14 февруари до 31 май и да намали пътуванията и струпванията на хора в зимните курорти и през предстоящите великденски празници.

Швеция постепенно затегна противоепидемичните си мерки. Правителството, което получи временни извънредни правомощия за борба с коронавирусната епидемия, например също така ограничи позволения брой за събиране на хора на осем души. Притесненията на властите са свързани с новите щамове на коронавируса, които са значително по-заразни. Междувременно Агенцията по общественото здраве съобщи, че от началото на пандемията Швеция (чието население е 10,3 милиона души) е регистрирала около 608 400 заразявания и 12 428 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ