18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Николай Василев: Държавната помощ към бизнеса не трябва да е повече от 2-3 млрд. лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През изминалата година на пандемия по целия свят имаше две школи за справяне със ситуацията. Едната казваше – давайте пари без край, харчете колкото можете. Животът обаче показа, че държавите, които харчеха най-много, не спасиха икономиките най-добре, като например САЩ и Великобритания. България харчи скромно и икономиката ни спадна малко. Това е и тезата на другата школа, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV финансовият анализатор и бивш министър на икономиката Николай Василев.

Правителствата трябва да решават колкото може по-добре медицинския проблем, да направят мощна ваксинационна кампания и да направят план за бюджета и дефицита, добави той.

По думите му подкрепата за бизнеса от държавата не трябва да е повече от 2-3 млрд. лева. Ако бяха изхарчени 30 млрд. лева, както съветваха някои, пандемията щеше ли да свърши? Отговорът е „не“. Добрият вариант е вариантът, в който правителството скромно подкрепя бизнеса, подчерта Василев.

Оказа се, че заплатите в браншовете, които протестираха, че 720 лева месечна помощ от правителството е малка помощ, са съвсем малко по-високи, отбеляза експертът.

Аз съм „за“ бизнесът да бъде подкрепен с още няколко стотици милиона лева до края на пандемията, но не и с няколко десетки милиарда, както някои искат, посочи бившият министър на икономиката.

Проверка по рама

По думите следващото правителство ще има три варианта за развитие на икономиката в България. Единият вариант е, ако приходите са малки – в такъв случай трябва да се правят малко разходи. Вторият вариант е да се вдигне дефицитът, а третият, който също е ужасен, е да се вдигнат данъците. Надявам се да има по-големи реформатори, които да пазят бюджета през следващите години, каза още Николай Василев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ