14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Нинова: Веднага да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Настояваме веднага в парламента да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборния ден, броене на бюлетините и съставяне на протоколите. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди началото на среща с партии и организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите ѝ управляващите се страхуват от истината за изборите и поради тази причина няма движение по предложението на левицата, което беше внесено на 21 януари.

„Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации с общ фронт за честни избори. На днешната среща са поканени 12 организации. Ставаме над 50, които приемаме декларация с общи принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.

Всички ние настояваме веднага в парламента да се внесе за разглеждане нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден и по-точно за броенето на бюлетините вечерта и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден днешен няма движение по него.

Въпреки настояването ни, нито правна, нито друга комисия го е разгледала. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да предвиждат въпроса за видеонаблюдението. За всички тези организации, с които общуваме, над 50, въпросът е изключително важен и ще настояваме и ще внесем и обща декларация в парламента веднага да бъде гледан текстът за видеонаблюдение на изборите“, посочи Нинова.

Проверка по рама

По думите на лидера на опозицията не е проблем предложението да бъде прието до 4 април, когато са парламентарните избори.
„Когато има лобистки закон, сме виждали ужасяващи практики: да се гледат на 2 четения в един и същи ден без възможност да внасяме предложения между първо и второ четене. Когато управляващите искат, могат да го направят. Мисля, че има достатъчно парламентарно време. Това е един текст в Изборния кодекс, който ние искаме да променим. От страна на технологията няма никакъв проблем“, добави Нинова.

Тя припомни, че на срещите за честни избори са били поканени представители на „Демократична България“, както и Мая Манолова.
„Имахме разговор с „Демократична България“. Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище. Да си помагаме взаимно ние с нашите членове в секционните комисии: със застъпници и наблюдатели и тяхната платформа, която създадоха – „Ти броиш“. С „Демократична България“ ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея“, допълни лидерът на БСП.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ