22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В тази предизборна кампания има поне три различни неща, които могат да направят БСП първа политическа сила, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
Най-важното е, че много голяма част от гражданите се отърсиха от страха и от апатията, че нищо не зависи от тях и излязоха с лицата си на протеста през лятото. Това е голяма крачка напред, това не беше възможно преди четири години.

Второто за държавата е, че ГЕРБ е абсолютно изчерпан като политики, не могат да предложат нищо ново, никаква промяна, предлагат още от същото, никакъв капацитет, нямат компетентност да променят нещо и това влиза в колизия с първото.
И третото различно, което е за партията – през тези четири години БСП направи сериозна промяна вътре в себе си. Показахме през тежка промяна, че можем да се борим със задкулисие, със зависимости вътре при нас така, както искаме да управляваме. Да скъсаме с модела на лични договорки, лични интереси на използване на партията и на държавните институции за лична облага.

Тези три неща събрани накуп мисля, че дават различна картина, каза Нинова.
Единствената партия, която може да промени модела на управление, е БСП.

Проверка по рама

Нинова припомни, че в сегашните извънпарламентарни партии има хора, които са били част от модела на управление на ГЕРБ като вицепремиери, министри.
„През тези четири години БСП беше категорична опозиция и не се съгласихме по никакъв начин да ставаме част от този модел, ние бяхме поканени да бъдем част от това, тези хора бяха от другата страна“, коментира Нинова.

Вярвам в паметта на българските граждани, за да разпознаят автентичната опозиция и алтернатива.

Силата на ГЕРБ е разделение и противопоставяне. Нашата сила е в обединението, каза лидерът на БСП и изрази съжаление, че лидери на извънпарламентарни партии не са приели протегнатата ръка.
„Ние протегнахме ръка към извънпарламентарните партии за обединение, не за коалиция, не за управление, а за нещо, което стои много над партиите, нещо, което е държавническо, това са честните избори. Няма значение кой управлява, кой е в опозиция. Това е в основата на държавността. Уви, може би егото на някои от другите лидери надделя и не се прояви политическа мъдрост, заяви Нинова.

Лидерът на БСП нарече гигантска манипулация и лъжа обвинението на Елена Йончева, че Нинова и Борисов са се разбрали за следващото управление.

Магазин за Акумулатори

„Повод за засилването на това говорене даде моето изказване пред ЦИК, че следизборни коалиции ще правим след допитване до членовете и симпатизантите на партията. Очаквах тези хора да реагират по-умно, но какво се случа. Веднага използваха тези думи, за да започнат внушението – а ето щом ще питат членовете, значи са се договорили с ГЕРБ. Изплашиха се тези хора, в чиито глави от сега се върти коалиция с ГЕРБ. Задкулисието винаги се страхува от мнението на хората“, заяви Нинова.
Тези хора, които внушават, че БСП и ГЕРБ ще правят коалиция, знаят какво мисли партията. Те знаят, че 99.9% от членовете и симпатизантите ще кажат – никога коалиция с ГЕРБ. Те знаят моето мнение, защото четири години са се опитвали да го прекършат по всякакъв начин, допълни лидерът на БСП.

„Втората голяма манипулация – че имало война между президента и БСП. Излязохме и заявихме, че няма такова нещо. Знаех за изявлението на президента, знаех кога и какво ще каже, не сме изненадани. Поздравих го за този ход. Така се прави, за да разсее внушенията, че ще прави собствена партия и ще къса от БСП“, каза още Нинова.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ