22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни мерки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От няколко години лидерът на БСП Корнелия Нинова изведе като приоритет в своята работа борбата с неравенствата.

На срещи със световноизвестния нобелист по икономика Джоузеф Стиглиц двамата обсъждат най-подходящите мерки, които могат да бъдат въведени в България, за да се затвори ножицата между бедни и богати и да има устойчиво икономическо развитие.

На една от първите им срещи Нинова му дава програмата на партията, която е преведена специално на английски, за да може той да ѝ даде своите бележки.

Част от препоръките му по време на разговорите им са залегнали в днешните конкретни решения, които тя предлага по отношение на тази ключова за всяка развита икономика политика, съобщават от пресцентъра на БСП.

„Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим. Имаме готовност и можем да ги решим. Ние казваме – единият от най-големите проблеми е бедността и неравенствата. Имаме доказателство само от миналата седмица от доклада на БНБ – по един милионер всеки ден в последните три месеца и в същото време – намалели 483 хил. депозити до хиляда лева в банките. Това означава, че хората с най-малки депозити са си ги изтеглили, защото не могат да оцелеят в кризата, а милионерите са се увеличи. Това означава увеличаващо се неравенство. Това не е партиен проблем, а държавнически и проблем на националната сигурност. Имаме предложения да го решим.

Проверка по рама

Идентифицирахме групите на най-засегнатите – млади семейства с деца и възрастни хора. За младите семейства предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъците за родители с деца, които работят и се осигуряват.

За възрастните – преизчисляване на всички пенсии. Това означава увеличаване на всички пенсии трайно с 20-30%, а не предизборно с по 50 лв. Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят. През данъчната политика могат да се смекчават неравенствата“, обясни Нинова вижданията си по БНТ.

Джоузеф Стиглиц e икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за 2001 г. Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и „фундаменталистите на свободния пазар“.

На български има няколко издадени книги. Най-известната от които е „Цената на неравенството – как днешното разделено общество застрашава бъдещето ни“, подарена лично на Нинова.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ