26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

Нито една институция не пое отговорност за смъртта на 16-годишното момче, всички започнаха проверки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През целия ден всички ведомства и институции, намесени в казуса за смъртта на 16-годишното момче, което вчера беше убито от ток, протичащ през улична шахта на столичния булевард „Иван Гешов“, отричаха да носят вина за трагедията.

Усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност, непосредствено до уличната шахта  са открили разследващите вчера. Случаят е бил поет веднага от следовател от Софийската градска прокуратура. Аутопсия на детето е показала, че то е починало от остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. По тялото му е имало охлузвания от токовия удар.

Проверка на „Хоризонт“ тази сутрин показа, че мястото е оградено с ленти, а хората не криеха възмущението си, разказваха и за други подобни опасни места и невярваха, че ще има наказани:

Макар нито една институция да не пое отговорност, всички започнаха проверки. По разпореждане на кмета на Фандъкова  ще се проверяват всички външни преместваеми обекти в столицата.  Кметът на район „Триадица“, където е фаталната шахта,  Димитър Божилов, също ще проверява, но беше категоричен, че предполагаемият павилион, ползвал нелегалното захранване, не е общинска собственост, а се намира в двора на близката болница „Свети Иван Рилски“.

От болница „Св. Иван Рилски“ се задоволиха с кратко официално становище, че не ползват друг източник за електрозахранване, освен двата трафопоста, които се намират в двора на болничния комплекс. Това са написали и в доклада си  до здравния министър Костадин Ангелов, който също назначи експертна комисия.

Проверка по рама

От ЧЕЗ казаха, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Шахтата също не е собственост на енергоразпределителното дружество. Отговорност, според тях, носи собственикът на обекта, който се е захранвал с въпросния кабел.

От всички тези институции  – Столичната община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на болница „Св. Иван Рилски“ плюс търговецът, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието,  прокуратурата е изискала документи. Предстоят разпити. Назначени са и съдебномедицинска и техническа. Текстът, по който се води разследването, предвижда – при установяване на вина, наказание до шест години затвор.

Гневни коментари заляха социалните мрежи. Сред тях: „Безхаберието и корупцията дават „видими резултати“, „Децата умират, докато чакат да преминат на пешеходна пътека“, „Шахта с размера на държава, държава с размера на шахта“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ