10.7 C
София
петък, април 19, 2024

Новият боен костюм на руските военни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руската отбранителна индустрия започва да разработва ново поколение боен костюм, способен надеждно да защити войник в битка и да осигури най-удобните условия за изпълнение на всяка бойна мисия. Новият комплект от 4-то поколение „Сотник“ ще замени 3-тото поколение бойно оборудване „Сотник“, което бе въведено в армията през лятото на 2020 година. Разработката ще се извърши в Централния научноизследователски институт за прецизно инженерство, концерна „Калашников“ и други научни и индустриални организации, които са част от държавната корпорация „Ростех“.

Според индустриалния директор на „Ростех“ Бекхан Оздоев, проектът е на етап формиране на тактико-техническите характеристики на бъдещия комплект бойна техника. Предвижда се 4-тото поколение „Сотник“ да бъде оборудвано с най-леката бронежилетка в света, създадена на базата на полимерни влакна, която е в състояние да издържи удара на куршум от M2 Browning .50 (12,7 мм ). В допълнение към защитата в битка, новите костюми ще бъдат снабдени с високотехнологично оборудване за обмен, получаване и предаване на информация.

В същото време боецът няма да изпитва проблеми по време на движение и поради ниското тегло на комплекта ще може да носи допълнително оръжие, боеприпаси или оборудване. В новия боен костюм ще се използва и хамелеонова технология – електрически контролиран материал, който променя цвета си в зависимост от естеството на околната среда, който е разработен в предприятието Ruselectronics на корпорацията „Ростех“. Също така в бойния костюм ще бъдат интегрирани системи, които следят здравето на войника, а вградените пасивни екзоскелети ще помогнат на военните в дълги преходи с тежко бойно снаряжение.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ