12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Омбудсманът иска нов закон за детското правосъдие

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Омбудсманът Диана Ковачева поиска нов закон за детското правосъдие по повод резултатите от деветия годишен доклад на институцията за спазването на човешките права в местата за лишаване от свобода през 2020 г., предаде БНР.

„Реформата на детското правосъдие в България продължава да е в начален етап. Все още не са създадени възпитателни услуги, съобразени с водещите стандарти за защита на правата и интересите на детето“.

Това е основният извод, изведен в доклада на Националния превантивен механизъм – дирекция към омбудсмана, следяща за спазването на правата на човека в институции като затвори, арести, домове за медико-социални грижи за деца, центрове за настаняване от семеен тип, психиатрии и други.

Сред препоръките на Ковачева в тази област са реформа в системата, приемане на стратегия за държавна политика до 2030 г., оценка на нуждата от функциониране на специализирани съдебни състави за деца и закриване на поправителните интернати.

Омбудсманът подчертава, че важно значение има и въвеждането на съвременни и ефективни мерки за работа с децата, извършители на простъпки, които включват възстановително правосъдие и превантивна работа с тях, създаването на защитна социална система с мрежа от услуги за децата, които са в конфликт със закона, както и за техните семейства.

Проверка по рама

В доклада се поставя фокус и върху последния етап от деинституционализацията на грижата за деца, свързан с домовете за медико-социални грижи. В тази връзка Ковачева подчертава, че е недопустимо преместването на деца с много тежки форми на увреждания в различни институции в рамките на кратки срокове и в условията на пандемия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ