12.6 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Омбудсманът иска обяснение за скока на такса смет в Пернишко

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до кмета на Община Перник Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Димитър Колев, в която иска отговор за причините, наложили драстичното увеличение таксата за битови отпадъци във всички села на територията на общината, съобщи БНР.

Повод за препоръката са жалби на граждани – собственици на имоти в с. Рударци.

Жалбоподателите твърдят, че таксата е определена несправедливо, предвид лошото състояние на улиците и липсата на реално предоставяне на услугата по събиране и извозване на отпадъците.

Посочени са конкретни улици, които нямат асфалтово покритие и тротоари. Такава е ул. „Марица“, на която никога не е имало съдове за събиране на битовите отпадъци, се казва в жалбите.

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на общината, кметът отговаря за осигуряването на съдове за събиране на битовите отпадъци и осигурява условия за обслужването на гражданите, посочва Ковачева.

Тя отбелязва също, че реалното извършване на услугите е основна предпоставка за дължимостта на такса битови отпадъци. Омбудсманът пита кмета и председателя на Общинския съвет съобразен ли е размерът на такса смет с реалните разходи по предоставянето на услугата в съответните населени места.

Проверка по рама

Ковачева настоява да бъде осигурен необходимият брой съдове за събиране на битови отпадъци, както и да бъде потърсена възможност за осигуряване на средства за асфалтиране на ул. „Марица“, допълва БНР.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ