7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Онлайн обмен на студенти чрез европейска университетска мрежа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Коронавирусът даде мощен тласък за развитието и модернизацията на учебния процес. В рамките на една календарна година университетите в страната се адаптираха успешно към обучението в електронна среда – налице са повече онлайн услуги, дигитализация и иновации.

„Новите услуги осигуряват удобство и пестене на време, което се оценява високо от студентите“, каза в „Хоризонт до обед“ Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при Университета да национално и световно стопанство.

„Да ходим на библиотека онлайн вече не е абстрактна идея. И макар че атмосферата в книгохранилището и допирът до книжното тяло носят съвсем различно изживяване, в условията на социална изолация достъпът до дигиталните колекции се превръща в необходимост“ посочи в „Хоризонт до обед“ и директорът на Университетската библиотека Десислава Милушева:

Промените в библиотеката започват още преди пандемията. Разработването на информационни онлайн услуги идва в отговор на потребностите на студентите и преподавателите в неравностойно положение.
Оптимизацията на библиотечно-информационното обслужване включва още регистрация на нови читатели от разстояние, връщане на книги в извънработно време, както и по куриер, а също така и подобряване на информационната грамотност на потребителите чрез поредица от онлайн обучения“ , допълва още Десислава Милушева:
Заради пандемията университетът отчита спад до 70 процента на студентите, които ще се обучават по програмата за международен обмен – „Еразъм плюс“.
„Идва и алтернативата – инициативата за онлайн обмен на студенти“ , обясни в „Хоризонт до обед“  доц. Михаил Мусов, заместник ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество:

„Имаме 18 чуждестранни студени, които посещават УНСС, а наши студенти пък посещават курсове на чужди университети.“

Проверка по рама

През 2020 година висшето училище стана част от международния проект Engage.eu – европейска мрежа от седем университета в областта на икономиката и социалните науки, чиято обща цел е създаването на съвместен виртуален кампус.


Предвиждат се още множество възможности за виртуална и физическа мобилност, както и специфични университетски курсове.  

„Така ще постигнем за трите съвместни специалности – дигитални трансформации, устойчиво развитие и отговорно управление – признаване на дипломите във всички университети партньори“, поясни още Мусов.

В УНСС вторият семестър започна в началото на месеца – обучението протича изцяло в електронна среда.

„Дигиталната трансформация на обучението превърна  недостатъците в предимства – ние оборудвахме 50 зали с високо скоростен интернет за преподавателите, като преподават на място от учебното заведение – тоест имаме и хибридно образование“, каза в „Хоризонт до обед“  ректорът на висшето училище проф. Димитър Димитров.

Кандидатстудентската кампания започна официално преди дни. Първите планирани по график изпити бяха отложени. Предвиждат се предварителни кандидатстудентски изпити в тестовия център, когато това стане възможно, както и кандидатстване с матурата.

Магазин за Акумулатори

Още по темата в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ