21.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Опозицията обяви победа на изборите в Албания, екзитполове дават преднина на управляващите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Албанската опозиция обяви победа на парламентарните избори  в страната, но управляващата партия заяви, че все още е твърде рано за съобщаване на резултатите. Според избирателната комисия може да отнеме до два дни те да станат известни, съобщава Франс прес.

Малко след затварянето на избирателните секции лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша каза, че победата му е – цитирам – ясна:

„Благодаря на всички албански граждани, които избраха промяната. Това е ясна победа за албанския народ и за Алианса за промяна.“

Опонентът му от управляващата Социалистическа партия Еди Рама отхвърли всякакви твърдения на този етап като прибързани прогнози:

„Хората казаха мнението си. Сега трябва да ги чуем и наш дълг, както и този на всеки преброител и наблюдател, е да покажат силна отговорност и уважение към закона, за да преброят вярно гласовете.“

Председателят на местната Централна избирателна комисия призова политиците да изчакат спокойно края на броенето. 

Проверка по рама

Екзиполовете дават победа за социалистите на Еди Рама, отбелязва Ройтерс.  Според проучване на местна телевизия те печелят почти 47% от гласовете, което ще им осигури мнозинство от 71 депутати в 140-местния парламент.  Демократите получават 43,5 на сто подкрепа, а от Социалистическото движение за интеграция са трети – с резултат почти 7 на сто.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ