12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Осъдиха журналистки, защото заснели протест срещу диктатора Лукашенко

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Беларуски съд осъди две журналистки от базираната във Варшава опозиционна телевизия „Белсат“ на две години затвор по обвинение в подклаждане и заснемане на протест срещу президента Лукашенко през ноември миналата година, съобщава Би Би Си.

27-годишната Катерина Андреева и 23-годишната Дария Чулцова са арестувани в жилищен блок в Минск на 15 ноември, докато предават на живо неразрешен протест в подкрепа на Роман Бондаренко, предаде bTV. Повод за общественото недоволство е смъртта на 31-годишния активист и беззаконието в държавата. В началото на ноември маскирани мъже влизат в двора на жилищната сграда на Бондаренко и започват да късат знамето на опозицията, стига се до физическа саморазправа и активистът е арестуван. Няколко дни по-късно той издъхва от раните си в полицейския участък.

Разследващите твърдят, че двете журналистки са координирали протестиращите и са ги подтиквали към по-нататъшни действия, като това е „грубо нарушение на обществения ред в страната“, а според недоволни граждани присъдата е поредният епизод от репресиите на режима на Александър Лукашенко. Комитетът за защита на журналистите призова беларуските власти да оттеглят „абсурдните“ обвинения и да освободят безусловно Андреева и Чулцова.

Властите в бившата съветска република водят няколко наказателни дела срещу активисти и журналисти след месеците на антиправителствени протести, които обхванаха страната миналата година. Повод за тях бе убедителната победа на Лукашенко на президентските избори и общественото недоволство, че те са фалшифицирани. Както опозицията, така и много западни държави заявиха, че резултатът е измама, а ЕС добави държавният глава на Беларус и сина му Виктор към т. нар. „черен списък“ с физически лица и фирми от Беларус, на които са наложени санкции заради продължаващите репресии срещу демонстрантите, които настояват за оставка на президента. Президентът на Русия Владимир Путин пък подкрепя действията и властта на Лукашенко.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ