21.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Отбой! САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

САЩ и НАТО започнаха днес окончателното изтегляне на своите войски от Афганистан, поставяйки началото на последния етап от приключването на „вечната война“ на Америка след 20 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън определи 1 май като официално начало на изтеглянето на оставащите около 2500-3500 войници на САЩ и близо 7000 военни на НАТО.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на проекта „Разноските на войната“ показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години.

Според служители от министерството на отбраната през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Двама афганистански войници загинаха, а 18 бяха ранени при взрив във военна база на летище „Баграм“ в провинция Парван, заявиха днес представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Проверка по рама

Служителите казаха, че бомба е избухнала снощи в джамия в афганистанско военно подразделение, което охранява центъра за задържане в Баграм. Базата се намира съвсем близо до разположените в Баграм международни войски. На летище Баграм е най-голямата американска военна база в Афганистан. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Талибаните заявиха, че международните сили са нарушили крайния срок за изтеглянето на своите войски, както е бил договорен в споразумение между САЩ и талибаните, а това е „отворило пътя“ за ответни действия от страна на групировката.

Талибаните казаха, че бойците им сега ще очакват решение от ръководството на групировката с оглед на „суверенитета, ценностите и по-висшите интереси на страната“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ