12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

„Отдих от вируса” в Европа, сега е моментът за стратегии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите, които вече могат да направят оценка на мерките си срещу вируса и да укрепят здравните системи. Това заяви днес ръководителят на регионалния клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от AFP, предаде БТА.

За първи път от септември броят на регистрираните нови случаи на заразяване за една седмица е под 1 милион души в 53-те страни, за които отговаря СЗО-Европа (в това число редица държави от Централна Азия), отбеляза Клуге. Броят на новозаразените бележи спад пета поредна седмица, въпреки че остава висок, обобщи той и отбеляза, че броят на новите смъртни случаи също намалява за трета поредна седмица.

„Когато случаите от COVID-19 са на по-ниски равнища в редица страни, както става сега, санитарните власти имат възможността да се съсредоточат върху оценката и подобряването на мерките си“ срещу вируса, заяви Клуге. Намаляването на новозаразените позволява и да се обърне внимание на сектори, които са били занемарени по време на пандемията, като лечението на ракови заболявания или програмите за детска ваксинация, отбеляза той.

„Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси, да изготвят стратегии и да осигуряват здравни услуги извън отговора на COVID-19“, каза Клуге. Според цитирано от него изследване в 12-седмичен период през 2020 г. заради COVID-19 са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ