23.8 C
София
петък, март 29, 2024

Отиде си актьорът Иван Налбантов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна актьорът Иван Налбантов.

Актьор с богата творческа биография на сцената и на екрана, самобитен поет и вдъхновен преподавател и учител на много поколения актьори, Налбантов остана верен на голямата си любов към един единствен театър – Театър „БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ”.

Над 50 години той не му измени, като премина през всички етапи на развитие и израстването му до водещ театър в страната. Стъпва на сцената му още като студент в пиесата на Магда Петканова „Апостолът на свободата”. Играл е и цар, и селянин, превъплъщавал се е в многобройни образи на български класици и съвременни автории, като Антон Дончев, Рангел Игнатов, Никола Русев, Иван Радоев, Неда Антонова. Изградил е незабравими роли от руската драматургия. Незабравими остават участията му в блестящите спектакли на театъра на армията „Смертию смерт поправ”, „От земята до небето”, „Дачници”, „Делото Дантон”, „Щастливецът иде”, „Иванов”, „Веранда в гората”, „Ученик на дявола”, „Напразните усилия на любовта”, „Дванайсета нощ”, „Господин Пунтила”, „Носорози”, „Както ви харесва”, „Страх и мизерия на третия райх”, „Двубой”,„Вуйчо Ваньо”, „Опит за летене”, „Емилия Галоти”, „Финале гранде”, „Албена”, „Железният светилник”, „Жена без значение”.

Образите, които изграждаше бяха винаги искрени и заразителни, запомнящи детайли ги украсяваха така, че оставаха незабравими. В последните години от живота си той направи режисьорски спектакъл по стиховете на Иван Вазов „Урок по български”, предавайки на младите си колеги цялата любов, знание и талант, натрупани в годините, а на камерна сцена „Миракъл” игра затрогващо партньорката си от младите години Меглена Караламбова в спектакъла „Балдахинът”. През 2019 година Иван Налбантов получи най-голямото признание от своите колеги, които го удостоиха с „Аскеер” за цялостен принос в театралното изкуство.

Светъл път сред звездите!, пишат театралци за големия актьор.

Последно сбогом с Иван Налбантов ще си кажем на 12.05. (сряда) в 11:00 в театър „Българска армия“, съобщават от театъра.

Проверка по рама

Сбогом, Иван Налбантов! 🖤🖤🖤 Почивай в мир! След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна актьорът Иван…

Публикувахте от Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors в Понеделник, 10 май 2021 г.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ