7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Откриха нов вариант на вируса, който може да е по-заразен

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Норвегия е бил открит нов вариант на коронавируса, който може да е по-заразен от познатите до момента, предаде NRK, позовавайки се на Норвежкия институт по обществено здраве.

Новият вариант, B1525, има прилики с британския и южноафриканския. Само за едно денонощие в страната са били регистрирани десет случая на заразяване с новия вариант на COVID-19. Във Великобритания и Дания са открити 30 случая от него, а също така има регистрирани инфекции и в Съединените щати.

Норвежката агенция посочва, че новият вариант на вируса може да е по-заразен, но тази теория все още не е потвърдена, защото няма достатъчно информация. Има промени в частта от вируса, която може да повлияе на инфекциозността, посочиха от здравния институт. Учените посочват, че мутациите на вируса са нещо естествено.

Норвегия е една от четирите страни в Европа – заедно с Великобритания, Дания и Исландия – които постоянно правят анализи на новите варианти на вируса. Това е и причината в Норвегия постоянно да се откриват нови мутации, посочиха от института. Наскоро британски учени публикуваха оценка, че британската мутация е навярно с 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса. В световен мащаб заразените с коронавирус от началото на пандемията са над 110 милиона.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ