Криминални

От Спецпрокуратурата на протест заради промените в Закона за съдебната власт и НПК

Игра на Богове -Възходът на падението

Магистратите и служителите от Специализираната прокуратура излизат на мълчалив протест заради приетите на първо четене от парламентарната правна комисия промени в Закона за съдебната власт и Наказателно -процесуалния кодекс .Те предвиждат закриване на специализираните структури, а това според прокурорите е посагателство върху независимостта им.

Освен, това, пише в позицията на двете специализирани прокуратури, промените в голямата си част противоречат на Конституцията, защото Конституционният съд вече е казал, че тези структури не са извънредни по своите функции

В позицията се пита “дали желанието на политиците за закриването на специализираните органи на съдебна власт не се дължи на резултатите от тяхната работа и не обслужва ли чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

“Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет” пише в позицията на двете специализирани прокуратури.

Проверка по рама

С декларация срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата.

Прокурори, съдии, следователи и служители от съдебната система от Ловеч също протестират от 11.30 ч. 

В 11 часа пред Съдебната палата в Бургас също ще има мълчалив протест.

Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button