20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

От 1 април НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година.

Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020-а година.

Като антикризисна мярка през миналата година НОИ вече преизчисли служебно пенсиите на около 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това вече ще се случва регулярно и ежегодно на базата на данните в НОИ.

Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в осигурителния институт поясни:

Проверка по рама

„Вземаме предвид осигурителния им стаж след пенсионирането до края на 2020 година. И всяка следваща година преизчсиляването, служебното, ще се извършва с допълнителния стаж от предходната календарна година“.

Хора, които през 2019-2020 година са подавали заявление за преизчисляване за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на  служебното преизчисляване сега. Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца следващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, ще трябва документът да се подаде, но данните на НОИ сочат, че това е изгодно само в някои случаи:

„…които работят на осигурителен доход, който надхвърля, поне с малко нивата на осигурителния доход, от който е изчислен техният индивидуален коефициент“, посочва Язаджиева.

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще започне да получава по висока пенсия. Това важи за тези, изчислени под минималния размер и приравнени като плащане на минималния.

„Ако вземем за пример основната пенсия за осигурителен стаж и възраст, чийто минимален размер нарасна на триста лева от началото на 2021 година и ако лицето примерно има размер на пенсията 250 лева и след преизчисляването той става да речем 255, той пак ще бъде изплащаният размер приравнен на триста“.

Същото важи и за пенсиите на тавана от 1400 лева.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ