8.8 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Официално изследване: Прясното мляко в България е ФАЛШИВО! Мастити млекари са били касичка на Бойко Борисов

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко,

Димитър Зоров гушна десетки милиони покрай хунтата на Буци

 

Това е отявлена фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. На практика се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването. Накратко – печелят се повече пари!

Основни играчи в поредната порочна схема за пари за сметка на здравето на българския народ играят двама от олигарсите на Баце в млечния бизнес – Димитър Зоров и Димитър Маджаров, научи Narod.bg, които от години играят ролята на касичка на ГЕРБ.

Проверка по рама
Димитър Маджаров не може да се оплаче от връзката си с ГЕРБ

Зоров, който е личен приятел на сикаджията Бойко Борисов, е лапнал 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие” без да е ясно за какво са отпуснати парите. Новината разкри преди време ексклузивно пред Narod.bg бизнесмен, който от години се опитва да оцелее в страната на хунтата ГЕРБ.

Отделно от това състудентът на Баце от ченгесарската школа в Симеоново е гушнал други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна.

 

Нека първо да разясним какво представлява млечната пудра, пише и „Уикенд”. Това е изсушено сурово мляко – т.е. от него е премахната водата, която е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност и е по-удобно за транспорт и съхранение, защото не изисква специални цистерни и хладилни условия.

 

Разбира се, всяко технологично предимство има и негативна страна. При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси, при които се разпадат редица нутриенти, а се образуват нежелани такива.

Магазин за Акумулатори

 

Някои от тях са безобидни, но други водят до възникване на карциногенни съединения. Важно е да отблежем, че млечната пудра не е отровна, но в процеса на нейното производство се губят част от полезните вещества, изчезват приятните аромати и вкус, а на тяхно място нарастват количествата на нежелателните продукти – например някои цветни и ароматни съединения, карбонилни производни.

 

Потребителите са най-потърпевши, когато в прясното мляко се добавя млечна пудра. Те „печелят” продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелани съединения. Остава въпросът дали след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни храни.

 

Възможно решение на проблема е налагането на контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Би трябвало всеки производител на млечни продукти да декларира факта, че използва млечна пудра в производството, както и количествата, закупени от предприятието.

Това е въпрос, касаещ регулацията на сектора, но за съжаление е поредния отворен проблем на българската млечна индустрия, който изисква спешна намеса и промяна в законодателството и процедурите на контролните институции.

 

Миналия февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет фирми, в т.ч. и държавната „Ел Би Булгарикум“, тъй като са продавали кисело мляко по стандарт БДС в кофички от полипропилен, вместо посочените по стандарта кофички от полистирен.

https://skrapmetal.net/%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d1%8f/

 

Имуществени санкции са наложени на „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (74 186 лв.), на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД  (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (на 11 800 лв.),  „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и на „Полидей – 2“ ООД (16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК – общата забрана за нелоялна конкуренция.

източник: народ.бг

https://skrapmetal.net/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%bd/

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ