8.9 C
София
събота, април 20, 2024

Очакват се важни решения от ЦИК в идните дни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентът Румен Радев издаде и указите, с които разпуска Народното събрание от утре, насрочва парламентарните избори за 11 юли и назначава новата Централна избирателна комисия.

От новия състав на ЦИК и от служебното правителство в следващите 5 дни се очакват важни решения за парламентарния вот.

До изборите на 11 юли, считано и днес, остават 62 дни, а най-късно 57 дни преди вота по Изборен кодекс при областните управители трябва да са се провели консултациите за съставите на РИК, а ЦИК да определи условията за образуване на секции извън граница, включително условията и реда за гласуването в чужбина.

Правителството в случая, служебното, най-късно 55 дни преди вота трябва да приеме план-сметката, а дипломатическите и консулските служби на страната да поискат съгласието от приемащите страни на тяхна територия да се проведат избори и да се разкрият секции, като те ще са повече от предходния вот, след като отпадна ограничението от 35 на брой секции в страните извън ЕС.

Новата ЦИК трябва да се занимае паралелно и с организацията и провеждането на частични кметски избори. Кметовете на Благоевград и в няколко села на страната ще се избират на 27 юни.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ