19 C
София
петък, юни 14, 2024

Очаква се планетариум „Андромеда“ да отвори врати през лятото или през есента на 2021 година

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Очаква се планетариум „Андромеда“ да отвори врати през лятото или най-късно през есента на 2021 година. Там ще се провеждат астрономически кръжоци и научни беседи. 3D технология ще даде възможност на посетителите да се разходят в космоса. Проектът е на астрофизика Недислав Веселинов и колегите му от експериментално конструкторско бюро „Футоника“, подкрепени от Фондация „Америка за България“.

„Планетариумът се състои от две основни части, едната е купол и тя е по-сложната технологично за правене – това е полусфера, полусферичният екран и долната част са цилиндрични, което позволява хората да влизат удобно без да си удрят главите в купола. Ние решихме да започнем проекта с по-сложната част – купола, защото дори и в XXI век е сложна задача за решаване„, каза в предаването „Закуска на тревата“ Недислав Веселинов.

Планетариумът е построен по авиационна технология със специални материали:

Един такъв малък планетариум може да поеме капацитета на един град като София и в същото време може да предлага разнообразни дейности, защото един голям планетариум действа с 10 филма, но в този планетариум ще има много по-голям капацитет, ще можем да правим и показваме филми, ще можем да правим кръжоци. Важно е, защото това създава интерес в младото поколение и бъдещото поколение инженери и физици, които ни трябват“, подчерта Недислав Веселинов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ