13.8 C
София
петък, март 29, 2024

Още един задължителен документ от техническия паспорт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един документ, които удостоверява тяхното моментно състояние. Това е сертификатът за енергийна ефективност. Документът се издава отделно от техническия паспорт. Спрямо енергийната ефективност зданията се разделят на няколко класа, в зависимост от състоянието и потреблението на самите сгради.

Инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството разказва повече за това, какво представлява енергийната ефективност и на какви категории се делят сградите спрямо това. „За да се определи енергийната ефективност на една сграда се налага и енергийно обследване. То се прави по време на обследването за техническия паспорт. Ако се прави детайлно, то изисква специфична техника, с която не всяко проектантско бюро притежава“, казва той, цитиран от БНР.

Инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране дава още детайли за т. нар. енергийно обследване. „Ключов фактор за енергийната ефективност на една сграда е нейната електрическа система. Това създава притеснения за собствениците на сгради, които са строени преди 2000 година – тип панел и едроплощен кофраж. Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме“

Дали тези опасения са оправдани и как може една сграда да покачи своята енергийна ефективност, разказва инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженери консултанти.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ