12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Парти се превръща в експеримент за връщане на масовите събития

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Около 3000 души изпълниха клуб в английския град Ливърпул като част от експеримент на властите за завръщане към масови събития в условията на коронавирусната пандемия, пише Би Би Си.

Посетителите на клубното събитие не трябваше да носят маска и да спазват социална дистанция, но трябваше да имат негативен резултат от тест коронавируса. Целта е да се провери дали масовите събития биха могли да бъдат рестартирани там където ваксинационната кампания е успешна и случаите на коронавирусна зараза намаляват.

Пред BBC News младежи, присъствали на клубната изява, казват, че са се чувствали невероятно щастливи да могат да танцуват и да се усмихват отново. Някои от посетителите споделят, че цяла седмица са избирали какво да облекат на събитието, провело се в бивше хале, обособено като зала, на дока Брамли Мур на река Мърси.

Второ подобно събитие ще има и днес. Участниците, които дадат положителен резултат на теста за коронавируса след пет дни, ще трябва да се самоизолират и ще бъдат проследени и техните контакти. Учени ще използват данните за движенията на множеството, както и за качеството на въздуха в клубното помещение, за да проверят дали събирането на много хора на масови събития на закрито увеличава риска от предаване на коронавирусната зараза.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ