24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Партньорът на Стоянка Мутафова: Здравната каса ще реши дали ще живея

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В ръцете на здравната каса е съдбата на актьора Николай Атанасов-Шуши. От ведомството трябва да му разрешат смяна на клапа на сърцето. Самият Шуши няма достатъчно пари сам да поеме процедурата. Проблемът е, че подобни операции се плащат от държавата за хора над 75 години, а артистът е на 71 г.

„Нямам пари за смяна на клапа на аортата, която вече си е отишла. Сега ми направиха изследвания, за да ми назначат операция тези дни, чрез която да сложат стент на сънната артерия, за да не се получи при евентуална операция на клапата някакъв проблем. Благодарен съм на д-р Иво Петров, който ще ми направи операцията.“

Това сподели актьорът Николай Атанасов-Шуши, който изкара 71-вия си рожден ден притеснен как ще продължи живота си в страх, ако се остави в ръцете на съдбата. Партньорът на сцената на покойната Стоянка Мутафова в последните 20 години вече бе в болница веднъж миналата година, когато му спасиха живота и се оказа, че е „минал метър“.

„Докторите написаха писмо с молба, ако може, здравната каса да разреши моята операция и да не я плащам цялата, тъй като съм навършил 71 години, а подобни операции са безплатни за хора над 75 години. Надеждата ми е, че ще ме спасят по този начин“, обясни Атанасов.

В момента пенсията от 420 лева, която взима, не стига да си покрие разходите, а и да си вземе животоспасяващите лекарства. „Професор съм и съм единственият жив от последните буфосинхронисти. От 1976 година не съм спирал да работя, както и да си плащам осигуровките. Имали сме периоди, когато в годината сме имали по над 500 участия и винаги ни отчисляваха от дирекцията. Сега как така изчезнаха тези списъци, не знам.“

Проверка по рама

Проф. д-р Николай Атанасов е преподавател във Варненския свободен университет и Пловдивския университет.

„Най-много ми липсва Стоянка Мутафова. Написах за нея постановката „Г-жа Стихийно бедствие“ и тя повече няма да се играе с друга актриса. Двамата сме били и в добро, и в лошо, като цял един човешки живот. Много я обичах. Сега само от време на време се чуваме с дъщеря ѝ Мария Грубешлиева. Но като Стоянка такава актриса повече няма да се роди“, категоричен е Шуши.

Николай Атанасов-Шуши е удостоен с наградата на Съюза на артистите в България за естрадно изкуство, притежава и редица други международни награди.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ