21.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Патриарх Кирил предупреди: Управляващите в Русия да не превръщат властта в тирания!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил изнесе проповед, в която предупреди управляващите на всички нива да не превръщат властта в тирания. Проповедта беше излъчена в предколедното издание на предаването „Словото на овчаря“ по Първи канал на държавната телевизия.

В своята проповед епископът на Руската православна църква се обърна както към „големите”, така и към „малките” водачи, както и към църковните и светски власти. Патриархът отбеляза, че хората трябва да се стремят да живеят по начина, по който е живял Исус Христос, но по пътя на стремежа да му подражават има много пречки и изкушения, включително изкушението на властта.

„Изпълнението на командващи функции, което изисква, наред с други неща, ограничаване на свободата на другите, не може да бъде придружено от лична гордост и екзалтация – тогава властта се превръща в тирания“, каза главата на Руската православна църква.

Той също така подчерта, че целият опит на Руската църква свидетелства за факта, че когато църквата придобие политическа власт, тя става част от политическата борба и намира опоненти. Според него църквата, борейки се за власт, „се превръща във фактор за разделението на хората“.

Според патриарха църквата „не трябва да се идентифицира с политически сили“ и „да се превърне в инструмент за политическа борба“.

По-рано патриархът заяви, че руските депутати са му предложили да стане лидер на опозицията в началото на деветдесетте години на миналия век, но той отказал, тъй като не вярва, че църквата може да участва в политическата борба.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ