24 C
София
вторник, април 16, 2024

Петков: Държавните компании няма да работят със санкционираните по ”Магнитски”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Нови кандидати на Надзорния съвет на ББР са предложени от служебният министър на икономиката Кирил Петков, след уволнението на стария състав миналата седмица. Това се случи заради скандалните многомилионни кредити, отпуснати на шепа фирми. Предстои кандидатурите да бъдат одобрени от БНБ следващата седмица, стана ясно още от думите на Петков.

Нов устав има Българската банка за развитие, според който се въвежда таван за максималния допустим размер на отпуснатите кредити. Финансови средства до 5 милиона лева ще могат да получават одобрените компании. Според Петков по този начин ще се прекъсне практиката юридически лица да получават кредитиране в размер от над 100 милиона лева. Такива са били установени по време на проверките, извършени в първите дни от мандата на служебния икономически министър.

Проверките на свършеното от предишното управление на ГЕРБ и Борисов обаче продължават с пълна мощ. Петков обясни, че с експерти ще направи инспекции на няколко язовира в страната, за да провери какво е направила Държавната консолидационна компания, в която е вкарана инвестиция от над 600 милиона лева. 

При първоначалната проверка, по думите на Петков, са светнали червени лампи.

Утре започва и проверката на Българската агенция за експортно застраховане, където също са били забелязани проблеми в принципната работа. 

Проверка по рама

“Там също има са забелязани проблеми в принципната работа, тъй като идеята е да се подпомагат отново, както и при ББР, малки и средни предприятия. Какво се оказва обаче – компании могат да получават застраховка на кредитен риск от тази Агенция и след това да получат кредит от ББР”, посочи Петков.

ФрогНюз

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ