19 C
София
петък, юни 14, 2024

Петролът най-скъп от 13 месеца насам

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Котировките на петрола тази сутрин скочиха до най-високите си равнища от около 13 месеца, след като страховете от засилване на напрежението в Близкия изток подтикнаха инвеститорите към ново изкупуване на суровината. Друг фактор са надеждите, че икономическите стимули в САЩ и смекчаването на карантините ще подпомогнат търсенето, предаде „Ройтерс“.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 1,09 долара или с 1,8 на сто до 63,52 долара за барел, след като по-рано скочи до максималните за сесията 63,76 долара – най-високо от 22 януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 1,28 долара или 2,2 на сто и един барел се търгуваше за 60,75 долара в Азия. В хода на сесията този сорт достигна 60,95 долара – най-висока стойност от 8 януари миналата година.

Миналата седмица цените нараснаха с около 5 на сто.

Оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция срещу йеменските бунтовници хуси съобщи вчера следобед, че е унищожила два техни дрона, заредени с експлозиви. Хусите казаха, че при нападението е било ударено летище Абха в южната част на кралството. Това породи страхове от възобновяване на напрежението в Близкия изток.

Проверка по рама

Ранният скок на котировките бе предизвикан тази новина, коментира Кадзухико Саито, главен анализатор в компанията за търговия със суровини „Фуджитоми“ (Fujitomi Co.).

Възходящата тенденция обаче бе движена и от надеждите, че американските стимули и разхлабването на карантините мерки ще дадат тласък на икономиката и на търсенето на гориво, допълва той.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ