15.8 C
София
петък, февруари 23, 2024

Петър Къдрев: Младите в Косово показват, че искат промяна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Албин Курти

Лявото националистическо движение „Самоопределение“ печели убедително извънредните парламентарни избори в Косово, но малко не му достига, за да може да състави самостоятелно правителство. При преброени 98% от подадените бюлетини „Самоопределение“ с председател Албин Курти води с 48% подкрепа. Еврокомисията призова Курти да се стреми към всеобхватно споразумение със Сърбия, за да отвори пътя на Косово към бъдещо членство в Евросъюза. За бъдещия нов премиер обаче продължаването на диалога с Белград не е спешна задача. В интервю за Франс прес Курти заяви, че приоритетът му е работни места, правосъдие и борба срещу корупцията в Косово. И чак след това преговорите с Белград за взаимно признаване на държавност. Курти заяви, че ще промени рамката на диалога със Сърбия, защото сега той е тикан от Белград в посока компенсация за загубата на бившата му провинция. Според него не е честно Сърбия да изисква максимум отстъпки от Прищина само с обещание накрая на преговорите си за членство в Евросъюза да признае Косово.

Поглед към Косово с журналиста Петър Къдрев, специален пратеник на БТА, по време на проведените миналата неделя предсрочни парламентарни избори.

След посещението си в Косово, Къдрев озаглавява анализа си – “Косово загърбва своята епоха на героите с малко съжаление и с поглед към бъдещето“.

“За мен Косово е преди всичко една много млада страна. Това може би обяснява последните политически събития в нея. Около половината от населението е на възраст под 25 години, което обяснява някаква бърза смяна на поколенията в политическия живот на страната. До съвсем неотдавна политиката в Косово беше доминирана от онова поколение, свързано с борбата за независимост, с “Армията за освобождение на Косово“, или с по-умерената фракция на Ибрахим Рогова. Нещо, което даваше този авторитет на досегашните политици като Хашим Тачи, като Кадри Весели, част от които в момента са задържани в специален съдебен състав за Косово в Хага. Тази ситуация вече престава да бъде приемлива за младото косовско поколение, търсещо промяна. И това се доказва с избора на победа на движението „Самоопределение“ на Албин Курти.“

Петър Къдрев (Фейсбук, личен профил)“Тези някогашни герои, както ги наричам аз в своя анализ, от борбата за освобождение на Косово се свързват, или така го усещат младите, с едно овладяване на държавата, което не им дава перспектива. Като се има предвид, че безработицата достига до 40% в страната. Има безбройни анекдотични истории за това как се извършват назначенията в държавния апарат, които не дават път на младите и образовани хора. Това обяснява настроението сред младото население, което чисто демографски започва да доминира в Косово.“

Проверка по рама
Повече можете да чуете от звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ