18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Пиргова: Радев ще даде мандата на Слави Трифонов след 2 седмици

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Шансът за създаване на правителство изглежда все по-малък, но все още има възможности. Вървим по-скоро към предсрочни избори. Новите партии не търсят подкрепа и смятат, че не трябва да се управлява в такъв формат. Като виждаме и дневния ред на парламента с промените с Изборния кодекс, те по-скоро се готвят за предсрочен вот. От друга страна президентът ще забави връчването на мандата на ИТН, за да работят депутатите по бюджета.
Аз очаквам Румен Радев да го даде на партията на Слави Трифонов след 2 седмици“. Това прогнозира политологът Мария Пиргова пред ТВ Европа.

„Президентът няма да поеме отговорността на Георги Първанов и да се намеси, за да прави тройна коалиция. Третата политическа сила, която може да получи мандата може да е всяка една партия. Това може да са БСП, „Демократична България“ или „Изправи се! Мутри, вън“. Те ще го върнат в зависимост от това как върви работата на парламента. Новите партиите обаче не показват желание да управляват, те дори не си говорят помежду си. Президентът не поема отговорност за следващите избори. Той подписва следващата ЦИК по предложение на политическите партии в парламента. Трябва да се отговори на очакванията на избирателите. Новите партии обещаха честни избори. Ако се приеме идеята за мажоритарни избори, трагедията ще е по-голяма за всички партии, с изключение на ГЕРБ. При това положение, партията на Слави Трифонов може и да отпадне от следващото Народно събрание. Най-вероятно е ГЕРБ да се върне във властта, защото ще получи по-висок резултат. В момента виждаме мобилизацията в партията на Бойко Борисов, което ще се засилва. Ще се използват всички лостове, с които разполага. Ако изборите са през лятото, най-ощетена ще е партията на Слави Трифонов, за която гласуват повече млади хора, които по това време са по почивки. Не е изключено при следващи избори Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки да се съберат и да влязат в парламента“, каза още Мария Пиргова.

„Корнелия Нинова е овладяла ръководството на БСП, но не може да направи това с електората. В момента партията е в много тесни граници. На следващи избори или ще запази този резултат, или ще падне още повече. Бойко Борисов загуби президентските избори преди да се е явил. Той не беше издигнат за премиер и се оттегли като победен. Слави Трифонов също няма шанс срещу високия рейтинг на Румен Радев“, коментира политологът.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ