13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Повечето университети у нас започват втория семестър дистанционно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето университети в страната ще започнат втория семестър в електронна среда. Това съобщиха за БНР от Националното представителство на студентските съвети. Практически занимания се предвиждат за някои специалности като медицинските науки. Очакванията са присъственото обучение във висшите училища да бъде възстановено напролет.

Равносметката в края на зимния семестър: бързо адаптиране към онлайн-обучението и успешна изпитна сесия. Обобщението е на Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети: 

„Може да кажем, че няма опасност от нулева учебна година. Навсякъде сесията вече поприключва. Онлайн-обучението наистина се получава, но не можем да го сравним с присъствената форма“.

Затова преобладават и нагласите за физическо присъствие: 

 „От началото на март да се върнем в учебните зали и се надяваме това да бъде в заповедта – да може да се върнем в една учебна среда, било то и в хибридна форма, защото няма как да бъде заменен този личен контакт“.

Проверка по рама
В Софийския университет оптималният вариант е обучението да се провежда в хибридна смесена форма, заяви ректорът проф.Анастас Герджиков: 
„В тези специалности и дисциплини, в които е възможно да започнем онлайн, за да бъде по-безопасно, но в същото време там, където има практически занятия, да започнем с присъствено обучение, както стана първия семестър“.
Физическото присъствие е необходимо за специалност „медицина“, както и за практическите занимания по природните науки, допълни ректорът. На този фон студентската общност призовава за завръщане в учебните аудитории, коментира Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ