32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Полети над други планети

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вчера, сол 3028, на Марс е било слънчево. Минимална температура: минус 73 ˚С, максимална: минус деветнадесет. Повишено атмосферно налягане. Времето не става за плаж, но навън ще се намерят други развлечения. Ето, ако техниката не се повреди и не започне пясъчна буря, вероятно на 18 февруари над кратера Езеро ще закръжи хеликоптер.

«Изобретателност» е опитен модел. В течение на месец специалистите от НАСА ще проверяват в реални услови дали той си заслужава похарчените за създаването му средства и време. Двете камери на борда би трябвало да правят много по-точни снимки от тези, които получаваме от орбиталните станции. Замисълът е дроновете да бъдат използвани за картографиране на повърхността на Червената планета. Те ще съставят маршрути за техниката, действаща на сушата. С «въздушните си очи» марсоходите биха изминавали по-дълъг път за един сол (термин, обозначаващ продължителността на слънчевото денонощие, което се равнява примерно на 24 ч. 39 мин. 35 сек. Тук е мястото да се добави, че апаратите на Марс и управляващите я хора работят по часовото време на района, в който се провеждат експериментите. В резултат графикът на земните екипи ежедневно се измества с по четиридесет минути.).

«Изобретателност» («Ingenuity») излита и каца по команда от контролния център, но докато е във въздуха, решава самостоятелно накъде да се движи и как да опази топли своите системи. Той е лек и достатъчно мощен, за да може да се издигне в разредената атмосфера (1 % от плътността на земната). Витлата му са с дължина около 1,2 m. Захранването се осигурява от литиево – йонни акумулатори, които се зареждат от слънчев панел. Максималната скорост при праволинейно движение е 10 m/s, а при издигане – 3 m/s. Заради слабото и неустойчиво магнитно поле няма как да се използва компас и затова в системата за навигация на вертолета е включена камера със слънчев трекер.

С този малчуган проучването на съседната планета навлиза в нова фаза. Той демонстрира силата на инженерната мисъл. Жалко само, че моралът и съзнанието на хората не отговарят на достигнатото технологично развитие. Движени от любопитство и алчност, ние тичаме и тичаме… Добрахме се до нови светове… И после какво?

Учени от Германия, Канада и Русия предлагат над Марс и Титан да се пускат аеростати. Подобни решения имат несъмнени преимущества, ала изпълнението им би изисквало справянето с големи предизвикателства. Впрочем, летателни апарати, пълни с хелий, са били използвани на Венера – в рамките на проекта «Вега», в който са взели дейно участие и български специалисти.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ