12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Популярни личности скочиха срещу Добчев заради скандалните му думи за Мария Бакалова

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта „Площад Славейков“, предизвика бурни обсъждания в социалните мрежи. Разговорът с Добчев е по повод главоломния успех на възпитаничката му Мария Бакалова. Бургазлийката, която получи номинация за „Златен глобус“ за ролята си в „Борат 2“, завършва неговия клас в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2019 г.

Добчев казва за Бакалова: „Момичето започна като студентка с някакъв определен мироглед – и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим. Като режисьор, като театрал не приемам този тип кино, което тя прави. Така че не съм я подготвил точно за това, но тя е добре подготвена, подготвена е и беше настроена да прави такъв тип актьорски акции, да има такъв тип мислене. Театърът, с който аз съм я възпитавал, го наричаме „театър на представянето“, не „на преживяването“. Това е Брехтов термин. И мисля, че тази методология е помогнала за това кино, за успеха, който има тя“.

От думите на режисьора, известен още и като един от създателите на „Сфумато“, става ясно, че дълго спорили с Бакалова, „това, от което се опитвахме се да я извадим, да я преместим по-нататък, е по-евтиният, по-естрадният маниер, с който тя се опитваше да интерпретира тези героини“. След което Добчев добавя: „И сега го виждам в „Борат“. Да, на „Борат“ такъв му е натюрелът, такава му е пистата, в която стои този филм.“ После уточнява, че гледал част от филма, „но не го догледах“.

Особено възмущение у мнозина обаче предизвикаха думите: „Не е неопитна, напротив, с тези неща много бързо се трупа опит.“ и „Да се слагаш – на мъже или на публиката.“

За Бакалова казва и, че не му е била любимка. „Не съм очаквал друго, ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка.“

Проверка по рама

Оценките на Добчев и най-вече тонът му на смесица от превъзходство, снизходителност и високомерно неодобрение, както и намеците за „слагането на мъже и публика“ предизвикаха вълна от неодобрителни реакции.

Завист, претенции, неспособност да се зарадваш на чуждия успех, позорьорство, както и комплексарщина – бяха част от коментарите в социалните мрежи за откровенията на режисьора за неговата възпитаничка.

Известният правозащитник Юлияна Методиева пише: „Интервюто на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас.“

„Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по нейн адрес за театралните ѝ изяви в миналото „Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова, което има като еротика в своята природа“.“Помогнахме ѝ да прочете книги, които не би прочела никога“, продължава Методиева.

„Нямам представа дали „Борат“ 2 е добър филм, нито дали Мария Бакалова е добра актриса. Но познавам долнопробното, евтино, жалко поведение. А и чувам мълчанието, което следва след него. Ужасно е, че това представят авторитетите пред младите студенти, това им внушават. Това е посланието. Няма да се притесняваме, скъпи приятели. Какво metoo, какви пет лева. Един мъж публично унижава една жена и всички си траят, щото, нали, лично мнение, да не си разваляме отношенията“, гневно реагира Елисавета Белобрадова.

Припомняме и мнението на аниматора Тео Ушев, публикувано на 19 декември 2020 г.:

Магазин за Акумулатори

„И моите 50 стотинки по темата с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога. [..] Бакалова ми напомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими таланти. Тя има едно от най-важните качество за един актьор – превъзмогва суетата. Тя „обслужва“ идеята. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията.“

___

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта.

През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Участва в редица филми преди големия си дебют в „Борат 2“. Сред тях са българският „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival, „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020) и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „Типично“.

Получава известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“. Световна слава ѝ носи епизодът, в който тя предлага да вземе интервю в интимна обстановка от републиканския политически деец Руди Джулиани. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка“, а LA Times намира нейното изпълнение за „потресаващо“.

През ноември 2020 г. подписва договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.

Българската актриса Мария Бакалова продължава да жъне успехи и през 2021 г.. След като спечели номинация за „Златен глобус“, влезе в списъка с основните фаворити и на Гилдията на актьорите в САЩ, Изборът на критиците и т.н., бургазлийката триумфира и със „Сателит“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ