Бизнес

Почти 6000 са регистрираните лични стопанства за отглеждането на прасета

Епидемията от Африканска чума по свинете наложи унищожаването на стотици хиляди прасета в България. Пострада бизнесът на свинефермите, а хората, които отглеждаха прасета в задния си двор, за да ги ползват за прехрана, бяха принудени да ги „приберат във фризера“ преждевременно, като после много дълго нямаха право да отглеждат животни в личното си стопанство.

Законът вече разрешава отглеждането на прасета в задния двор, но при нови правила. 

Към настоящия момент приблизителният брой на регистрираните лични стопанства е почти 6000. Те са преминали през цялата процедура по Закона за ветеринарномедицинската дейност„, каза пред БНР д-р Даниел Денев от Агенцията по храните.

По думите му регистрацията не струва нищо на стопаните, а и процедурата не е толкова сложна, че да ги отказва от желанието им да развиват тази дейност.

Не пропускай

Той уточни, че при навлизането на Африканската чума по свинете са били установени много нерегистрирани стопанства в страната.

Проверка по рама

Задните дворове за нас са рискови. Ветеринарни лекари ще извършват тематични проверки, свързани с регистрацията на личните стопанства, от какви животни са населени, какъв е произходът на животните и т.н. Максималната глоба е от 500 до 1000 лева, при повторно нарушение е двойна“, обясни д-р Денев.

Той посочи, че може да се купи прасе само от законен животновъден обект, който може да произвежда прасета, а това са фамилните ферми или индустриални свинеферми. Не е забранено и внасяне на прасета от страни в ЕС. 

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Даниел Денев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Магазин за Акумулатори

Не пропускай

Back to top button