13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Почти 6000 са регистрираните лични стопанства за отглеждането на прасета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Епидемията от Африканска чума по свинете наложи унищожаването на стотици хиляди прасета в България. Пострада бизнесът на свинефермите, а хората, които отглеждаха прасета в задния си двор, за да ги ползват за прехрана, бяха принудени да ги „приберат във фризера“ преждевременно, като после много дълго нямаха право да отглеждат животни в личното си стопанство.

Законът вече разрешава отглеждането на прасета в задния двор, но при нови правила. 

Към настоящия момент приблизителният брой на регистрираните лични стопанства е почти 6000. Те са преминали през цялата процедура по Закона за ветеринарномедицинската дейност„, каза пред БНР д-р Даниел Денев от Агенцията по храните.

По думите му регистрацията не струва нищо на стопаните, а и процедурата не е толкова сложна, че да ги отказва от желанието им да развиват тази дейност.

Той уточни, че при навлизането на Африканската чума по свинете са били установени много нерегистрирани стопанства в страната.

Проверка по рама

Задните дворове за нас са рискови. Ветеринарни лекари ще извършват тематични проверки, свързани с регистрацията на личните стопанства, от какви животни са населени, какъв е произходът на животните и т.н. Максималната глоба е от 500 до 1000 лева, при повторно нарушение е двойна“, обясни д-р Денев.

Той посочи, че може да се купи прасе само от законен животновъден обект, който може да произвежда прасета, а това са фамилните ферми или индустриални свинеферми. Не е забранено и внасяне на прасета от страни в ЕС. 

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Даниел Денев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ