14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

По стъпките на Апостола с мисълта за чиста и свята Република

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Ловеч – революционната столица на Апостола Левски, възпоменателните събития по повод 148-годишнина от гибелта му продължават от снощи, като днес се провежда гражданско поклонение от 11 ч. в двора на Къкринското ханче, където Апостола е заловен.

Традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола“ започна тази сутрин и се насочи към Къкринското ханче. В местността „Пази мост“, където е фаталната среща между Левски и турските заптиета на 26 декември 1872 година, ще бъдат поднесени венци и цветя.

„Чувството е неповторимо за всеки, който в този студен ден върви по стъпките на Левски се чувства горд и с мисълта, че трябва да пребъде тази негова идея за чиста и свята Република“, каза в „Преди всички“ Светослав Генков, един от организаторите на похода.
Светослав Генков

„Извървявайки пътя, всеки от нас извървява неговия последен свободен миг…За да бъдем истина, чистота и светлина за бъдещите поколения, защото досега не сме го постигнали още“. 

Вечерта от 19 часа ще тръгне и Националното факелно шествие от катедралата в центъра на Ловеч и ще завърши пред паметника му в стария квартал „Вароша“.

Проверка по рама

Патриотичната организация „Ловчанци“ също привечер ще направи националното факелно шествие. Всеки участник в шествието при пристигането на паметника ще има възможността са се поклони пред Апостола и да поднесе цветя.

Още по темата в звуковия файл.

Снимки: Пламен Христов

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ