13.8 C
София
петък, март 29, 2024

Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пред бреговете на Калифорния учени откриха десетки хиляди варели с отровния инсектицид ДДТ. Откъде се взеха те? Колко отрова е изтекла от тях? И какви ли въздействия е оказала на растителния и животинския свят в океана?

Каталина е живописен остров край бреговете на Калифорния, известен с прекрасната си природа и богато биологично разнообразие. Край острова, а и в Тихия океан могат да се наблюдават леопардови акули, редки видове риби и тюлени.

Но дълбоко под водната повърхност бе открито огромно отровно депо. На 900 метра дълбочина лежат поне 27 000 варела с инсектицида ДДТ, които явно са били нелегално изхвърлени там преди десетилетия.

„Знаехме, че там са били изхвърляни отпадъци още през 1940-те, 50-те и 60-те години, но по-късно този факт е потънал в забрава“, кава Дейвид Валентайн, океанолог от Института за изучаване на морето в Санта Барбара. От години той проучва въпроса за складираните под вода отпадъци, но не е очаквал, че може да бъде открита толкова голяма находка от ДДТ.

Що за отрова е ДДТ?

Дълги години продуктът ДДТ е използван в земеделието за унищожаване на насекоми, залагали са на него и в борбата срещу маларията. През 1972 година САЩ забраниха инсектицида. Знае се, че фирмата „Монтроуз“ от Лос Анджелис дълго време е произвеждала въпросната отрова, както и че е изхвърлила нелегално варели с нея в Тихия океан. Чак през 2001 година „Монтроуз“ бе осъдена да плати глоба от 140 милиона долара на Службата за защита на околната среда EPA.

Проверка по рама

Учените смятали, че са наясно с размерите на замърсяването на океана с ДДТ, но океанологът Дейвид Валентайн искал лично да провери нещата. Затова през 2011 година спуснал плаващ робот в дълбините на Океана.

„На картите ни бяха отбелязани малки издатини, които не би трябвало да съществуват там. При по-нататъшните проучвания с дистанционно направлявания робот успяхме да вземем проби. Резултатите показаха, че става дума за ДДТ, което е изтекло от потопените варели и вече се съдържа във висока концентрация в седимента“, казва Валентайн.

През 2019 океанологът публикува своите резултати в студия, която предизвика голям интерес. Океанографският институт „Scripps“ от Сан Диего предложи своята помощ и преди месец отново изследва морското дъно край остров Каталина.

Резултатът: открити са над 100 000 обекта, от които над 27 000 варела, по всяка вероятност пълни с ДДТ. „Предполагам, че бройката от 27 000 е твърде ниска. Бяхме шокирани от този резултат, но той беше и един вид потвърждение на нашата прогноза“, казва ученият.

Варелите били разположени на огромна площ – поне колкото територията на Сан Франциско. Краят им просто не се виждал, разказват изследователите. Засега обаче е неясно колко отрова от варелите е изтекла и какви въздействия е оказала на растителния и животински свят в Тихия океан.

Учените твърдят, че плуването в океана не е опасно за човек, но подчертават, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, ако бъде прието чрез храната – например при консумация на риба. При птиците това води например до следното: те снасят яйца с много тънка обвивка.

Магазин за Акумулатори

Опасно ли е изваждането им от водата?

Въпросът е какво да се прави сега с варелите, пълни с отрова – трябва ли да се вадят на повърхността? „Проблемът е, че ни липсват много информации и се движим на сляпо. Неясно е в какво състояние се намират варелите, дали всички са корозирали и дали имат пукнатини, а също и това колко опасно би било изваждането им от водата“, казва Валентайн.

Той се надява на помощ от щата Калифорния и от американското правителство и се радва, че Тръмп вече не е на власт. „Преди година навярно никой нямаше да ни обърне внимание“, казва той.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ