8.6 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Президентът на организационния комитет на Токио 2020 напусна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Йоширо Мори си тръгна.

Президентът на организационния комитет за олимпийските игри в Токио Йоширо Мори подаде оставка в петък след сексистките коментари, но заместникът му ще бъде оповестен на по-късен етап.

Това бе пореден противоречив момент за организаторите, които се опитват да спечелят на своя страна скептичното местно общество по-малко от шест месеца преди старта на Олимпиадата. 83-годишният Мори предизвика вълна от негативни реакции на домашно и международно ниво, след като каза миналата седмица, че жените говорели твърде много на официални събития, с ръководни органи, спортни звезди и олимпийски спонсори, определяйки собствените си коментари впоследствие като „неподходящи“.

В петък той обяви, че подава оставка с незабавен ефект. „Моето неподходящо изявление предизвика голям хаос. Бих искал да поднеса своите сърдечни извинения. Подавам оставка като президент, считано с днешна дата. Това, което е важно, е да проведем Олимпиадата през юли. Моето присъствие тук не трябва да бъде пречка за осъществяването на това“, каза той на среща на Изпълнителния комитет и съвет на Токио 2020. 

Появи се объркване относно това кой ще замени Мори, който първоначално избра известния 84-годишен спортен администратор Сабуро Кавабучи за свой заместник, но после организаторите обявиха, че не е решено кой ще го замести.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ