12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Призоваха политиците да включат в предизборните си програми мерки срещу тютюнопушенето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От гражданското формирование „Коалиция за живот без тютюнев дим“ призоваха политиците, регистрирали се за предстоящите парламентарни избори, да включат в предизборните си програми „решения на сериозния проблем с тютюнопушенето в България“, съобщиха от коалицията.

В писмо, изпратено на 17 февруари 2021 г., председателката на Коалицията д-р Гергана Гешанова подчертава, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване, голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна. “Ако действително ги е грижа за подобряване на живота, здраве, борба с корупцията или патриотизъм, бъдещите управляващи трябва да предприемат смели стъпки за ограничаване на вредите от употребата на тютюн”, заяви д-р Гешанова.

„Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 г. пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, по данни на ESPAD. Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат от Коалицията до политическите сили“, казват от „Коалиция за живот без тютюнев дим“.

Част от настояванията на Коалицията са кандидатите на изборите да включат в програмите си мерки за подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места; въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоцията им и спонсорството от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ