16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Доставките на бензин бяха затегнати още в някои части на САЩ днес, след като спирането на най-големия тръбопровод в страната от хакери навлезе в петия си ден, предизвиквайки безпокойство от скокове на цените на горивата преди летния сезон, в който американците масово тръгват на път с колите си, отбелязва „Ройтерс“.

Компанията оператор Colonial Pipeline увери, че работела за значително рестартиране на операциите до края на тази седмица, след като кибератака я принуди да прекрати дейността си в петък, като възпрепятства почти половината от доставките на гориво на източното крайбрежие и подчерта уязвимостта на американската енергийна инфраструктура от хакери.

Сайтът на Colonial Pipeline не работeше тази сутрин американско време, което според компанията е „временно прекъсване на услугата“, несвързано с хакерската атака.

ФБР обвини сенчеста престъпна банда, наречена DarkSide, за изнудването. Смята се, че DarkSide е базирана в Русия или Източна Европа и избягва да удря компютри, които използват езици от бивши съветски републики, твърдят киберексперти.

Посолството на Русия в САЩ днес отхвърли спекулациите, че Москва е отговорна за хакерската атака.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера заяви, че до момента нямало доказателства, че руското правителство е замесено, но каза, че имало доказателства, че изнудвачите били в Русия.

Проверка по рама

Ransomware е вид злонамерен софтуер, предназначен за заключване на компютри чрез криптиране на данни и изискване на плащане за възстановяване на достъпа.

В изявление, публикувано от името на DarkSide в понеделник, се казва: „Нашата цел е да печелим пари, а не да създаваме проблеми на обществото.“

Не е известно колко пари търсят хакерите, а Colonial Pipeline не са коментирали дали ще платят.

Аамериканският енергиен регулатор отправи призив вчера за задължителни стандарти за киберсигурност за операторите на тръбопроводи. „Насърчаването на тръбопроводните компании за доброволно приемане на най-добрите практики е неадекватен отговор“, подчерта председателят на Федералната комисия за енергийно регулиране Ричард Глик.

Смущението на доставките на гориво доведе цените на бензина до тригодишен връх, а търсенето скочи в някои райони, обслужвани от тръбопровода, след като шофьорите пълнят резервоарите си.

Средните национални цени на горивата в САЩ се доближават до най-високите си нива от май 2014 г., заяви Американската автомобилна асоциация. Асоциацията предупреди срещу трупане на запаси, казвайки, че това допълнително свива доставките.

Магазин за Акумулатори

Ако смущението продължи, доставчиците на гориво биха могли да доставят с камиони и железопътен транспорт, за да компенсират част от дефицитите. Министерството на транспорта премахна ограниченията за шофьорите на превозвачите на горива в 17 щата, засегнати от спирането.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ