9.9 C
София
петък, март 29, 2024

Проверката на „Хиполенд“ – по сигнал на МВР? Ексшефката на НАП призна, че под нейно ръководство Агенцията била бухалка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

.
Галя ДимитроваИзточник: стопкадър, bTV
В първото си телевизионно интервю след уволнението бившият шеф на НАП Галя Димитрова призна, че под нейно ръководство Агенцията е била бухалка. „Колегите от фискалния контрол работят съвместно с колегите от МВР. Те са заедно. От там беше инициативата. Това са съвместни проверки. Не бяха само от едно, а от няколко ведомства“, отговори тя на въпрос па bTV дали представител на изпълнителната власт й е звънял да провери конкретен бизнес („Хиполенд“ – бел.ред.).

Така, вероятно без да се усети, ексшефката призна, че под нейно ръководство Агенцията е била бухалка. Ние обаче си спомняме как точно в деня, в който собственикът на веригата заяви, че подкрепя протестите, данъчните незабавно дотърчаха при него на проверка.

 

Що се отнася до обаждания с молби от прокурори, тя отговори: „Получавала съм много постановления от прокуратурата и сме правили срещи с колегите, за да уточним по какъв начин да противодействаме“, лаконична бе Димитрова.

 

За новия началник на НАП Румен Спецов Димитрова плахо коментира, че не е работила пряко с него, но била обезпокоена от смяната на други професионалисти в агенцията. Страхът на ексшeфката всъщност идва оттам, че Спецов е работил в партньорски служби за укриване на данъци.

 

Проверка по рама

Иначе в интервюто на Димитрова преобладаваха отговори като: „Не знам“ и „Не мога да ви кажа“. Обмисляла дълго дали да се появи по телевизията, но в крайна сметка решила да го направи, тъй като никой не разбрал защо всъщност била уволнена. Вероятно сега осъзнава каква грешка е била появата й на телевизионния екран.

 

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти, но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова изненадата ми от решението да бъда освободена беше голяма“, защити се бившият изпълнителен директор на НАП. По думите й тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

 

Припомняме, че Димитрова беше освободена от длъжност преди няколко дни от служебното правителство заради „системно неизпълнение на служебните задължения“. За обществеността тя стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

 

Магазин за Акумулатори

„Това не е важно, по никакъв начин не попречи на действията ми. За да изпълнявам функциите си, не е необходимо непременно да съм зад бюрото си. Бях в непрекъсната връзка с моите колеги и заедно сме взимали решенията“, повтори Димитрова, като уточни, че тогава не е била в София.

 

На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, тя заяви нагло: „Ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да. Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки“.

 

По думите й тя непрекъснато изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча на данни пък били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП, оправда се Димитрова.

 

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „Този процент на увеличение беше увеличена заплатата във всички администрации“, защити се тя.

 

Стана ясно също, че в НАП са били раздадени бонуси на служителите. „Възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. Така е разписано“, обясни Димитрова.

Бившата шефка отказа да каже тя каква сума е получила като бонус.

източник: FrogNews

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ