4.4 C
София
петък, април 19, 2024

Продават исторически имот за 130 000 лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Една от емблемите на всеки голям български град са къщите в централната градска част. Всяка от тях носи знакови черти от своята епоха. Сред многобройните примери е Брънековата къща в Ямбол. Заедно със сградата на Минералната баня и няколко къщи на улица „Паисий Хилендарски“ те образуват паметник на културата от местно значение, тип „ансамбъл“.

Ръководството на Община Ямбол се е свързало с наследниците на имота. Те са готови да продадат наследствения си имот за 130 000 лв. Сделка е възможна обаче ако и общинските власти разрешат.

Брънековата къща е построена през 1908 г. Характеризира се с тревненската възрожденска архитектура, откъдето са корените на Брънекови. Фамилният герб, изобразяващ планинското цвете еделвайс, още може да се види на една от фасадите, а надписът „Нагоре и навътре, 1902“ дава повод за различни трактовки.

Община Ямбол се допитва и до местното население. На сайта ѝ има анкета, която пита гражданите дали са съгласни общината да придобие архитектурно-строителния паметник на културата – Брънековата къща? Два са възможните отговори: „Да! Нека я запазим!“ и „Не! Не ни е необходима!“

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ