5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Продават на търг извънземна кристална топка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Десетки древни метеорити – някои скални, други железни, трети обсипани с блестящи извънземни скъпоценни камъни или съдържащи звезден прах на милиарди години – сега се предлават на търг от аукционна къща Christie’s.

Много от тези редки космически скали някога са били част от Луната, докато други са дошли от Марс или са се откъсвали от астероиди, обикалящи в орбита в пояса между Марс и Юпитер. Тези метеорити, намерени на най-различни места по Земята, са част от търга „Дълбоко въздействие: марсиански, лунни и други редки метеорити“ ( Deep Impact: Martian, Lunar and Other rear meteorites), който се провежда онлайн от 5 февруари до 23 февруари.

Някои от тези редки извънземни артефакти са получили оферти само от по няколкостотин долара, като необичайното парче от Ибитра – скалист метеорит, паднал на 30 юни 1957 г. близо до град Ибитра в Бразилия. В същото време, други метеорити се радват на изключителен интерес, като трапецовидна плоча от лунен метеорит, открит в пустинята Сахара в Мали, с дължина 40 сантиметра и тегло около 2 килограма, чиято цена може да достигне до 350 000 долара, според Christie’s.

Преди търга всички метеорити са били изследвани от учени от The Meteoritical Society, международна организация с нестопанска цел, посветена на научните изследвания и образованието в планетарните науки с акцент върху проучвания на метеорити и други извънземни материали. Всички метеорити са получили оценка, подобна на тази на диамантите. Те се оценяват по четири категории или четирите букви S – Size, Shape, Story и Science или съответно размер, форма, произход и научна стойност.

Проверка по рама

Метеоритите са онези оцелели парчета, останали след навлизането на някоя космическа скала в земната атмосфера като метеор. Понякога те пламват ярко в небето, друг път не чак толкова, но накрая малка част се озивава на земята или пада в океана. Повече от 99% от метеоритите идват от астероиди в нашата слънчева система, докато останалите са от Марс или Луната; те могат да бъдат железни, скалисти или комбинация от камък и метал, според НАСА.

Поради това по-големите метеорити обикновено се считат за по-ценни от малките, а онези, които имат естествено изваяна и красива форма, също могат да получат по-висока оценка, дори да са дребни.
На оценката на тези космически отломки може да повлияе и мястото, на което са паднали или мястото, от което идват.

„През последните няколко десетилетия учените установиха, че много рядка група метеорити идват от повърхността на Луната и заради това те винаги са сред най-популярните и търсените от колекционерите“, обясняват от Christie’s.

Някои парчета от железния метеорит Сихоте, паднали на Земята в планината Сихоте-Алин в Сибир на 12 февруари 1947 г., се отчупили още в горните слоеве на атмосферата по време на спускането на метеора. Това им придало „нежно опечен“ вид, се казва в описанието им за търга.

Магазин за Акумулатори

Палазитовите метеорити са сред най-зашеметяващите. Те са смес от камък и желязо и където скалистата мантия се среща с металното ядро, се образуват искрящи космически скъпоценни камъни. Например, екземпляр от имилак от пустинята Атакама в Чили, е пълен със светещи кехлибарени кристали оливин и перидот. Друг палазитов метеорит, полиран в сфера, прилича на „извънземна кристална топка“, пише в списъка на Christie’s.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ