22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Прокурорската колегия на ВСС изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва днес кандидатите за европейски делегирани прокурори. Изслушването ще продължи до събота, когато трябва да станат  ясни имената на десетте магистрати, които ще бъдат предложени за одобрение от ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

35-ма бяха допуснатите до изслушването прокурори. Трима са се отказали, съобщи в началото на заседанието на Прокурорската колегия главният прокурор Иван Гешев.

Изслушването е по азбучен ред. Кандидатите обясняват защо участват в процедурата и какви са очакванията им от работата към службата на европейския главен прокурор. 

Съдебните кадровици имат право да им задават въпроси. Към кандидатите са постъпили въпроси и от неправителствени организации.

До четвъртия кандидат, който беше изслушан, въпроси от гражданския сектор не бяха поставени от Иван Гешев. Затова и въпросният кандидат –  следователят Бойко Атанасов, който от години критикува ръководството на прокуратурата, определи процедурата като опорочена.

Проверка по рама

Според него в България има „съгласуваност да не се разследват престъпление срещу европейската финансова система“. Това се правело, „за да се пазят интересите на Бойко Борисов и Делян Пеевски“.

Затова според Атанасов при тази процедура няма да бъдат избрани независими делегирани прокурори.

С малки прекъсвания и иронични реплики, включително и от главния прокурор, Бойко Атанасов беше оставен да изложи критичните си виждания за работата на прокуратурата.

Изслушванията продължават и след обед.

Чрез министъра на правосъдието крайното решение на колегията ще бъде изпратено на Кьовеши.

Преди началото на изслушването главният прокурор Иван Гешев се обърна към кандидатите:

Магазин за Акумулатори

„Нямаме съмнения, че преобладаващата част от вас са с безупречна компетентност и професионални качества. Сигурни сме, че ще се представите добре всички, като трудността по-скоро ще е за прокурорската колегия, отколкото за всеки един от вас. Чисто колегиално искам да ви кажа да се спокойни. Процедурата е по-скоро интервю и събеседване, не го възприемайте като изпит“. 

Според приетия регламент, кандидатите за европейски делегирани прокурори  представят кратко експозе за мотивацията си и отговарят на въпроси на членовете на Прокурорската колегия и на неправителствени организации. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ